De door jou ingevoerde auto: Merk Model | Type
Model of type aanpassen | Auto wissen
0 Filter geselecteerd
Filteren | 0 Filters geselecteerd
Merken
Aantal leidingen

Lambdasonde

De sensor en sonde zijn er om de deeltjes of druk in het uitlaatsysteem te controleren en ervoor te zorgen dat, als er iets mis is, het signaal doorgestuurd wordt. Ze zitten in het uitlaatsysteem van auto's en er kan er één, maar ook meerdere inzitten. De lambdasonde is hier een voorbeeld van. Deze sensor houdt het mengsel van gassen en zuurstof in de gaten dat door het uitlaatsysteem z’n weg vindt. Deze metingen worden naar het besturingssysteem van de auto gestuurd, zodat er, indien nodig, aanpassingen kunnen worden gedaan in de toevoer van brand- of zuurstof. Een ander voorbeeld van zo'n sensor is een druksensor die voor het roetfilter van dieselmotoren zit. Deze meet de druk van de gassen die naar het filter stromen en geeft aan of er afwijkingen zijn.

lambdasonde of -sensor

De lambdasonde, ook wel lambdasensor genoemd, is de sensor in het uitlaatsysteem die de deeltjes in de uitlaatgassen meet en deze informatie doorstuurt naar het besturingssysteem van de auto. Aan de hand van deze informatie is het besturingssysteem in staat om, indien nodig, de nodige aanpassingen door te voeren. Zo'n sensor heeft uiteraard ook een bepaalde levensduur. Meestal gaat deze uitlaatsensor tussen de 30.000 en 60.000 kilometer mee. Het waarschuwingslampje op het dashboard gaat branden zodra dit element aan vervanging toe is. Het is wel mogelijk om met een defecte sensor nog een poosje door te rijden, maar dit kan nog meer schade aanrichten aangezien het besturingssysteem niet op de hoogte is of de verhoudingen in de uitlaatgassen nog op een acceptabel niveau zijn.

Uitlaatsensor defect

De uitlaatsensor kan na verloop van tijd natuurlijk niet meer naar behoren functioneren. Zoals eerder vermeld is het mogelijk om er zonder te rijden maar dit wordt zeker niet aangeraden. Trouwens, het vervangen of schoonmaken van de sensor is niet zo moeilijk en, als je een beetje handig bent, kun je dit zelf ook doen. Een defecte sensor kan ook problemen met zich meebrengen zoals slechte motorprestaties of een hoger brandstofverbruik. Er zijn een paar verschillende aspecten die kunnen leiden tot een defecte sensor zoals oververhitting of een mechanisch defect. Vaak worden deze defecten gemakkelijk opgemerkt door het brandende waarschuwingslampje op je dashboard.

Sensor en sonde kopen

Er zijn zo ontzettend veel verschillende merken en modellen auto's die allemaal andere onderdelen nodig hebben waardoor het misschien wat verwarrend wordt als je de juiste sensor voor je auto probeert te vinden. Gelukkig biedt Uitlaatdiscounter.NL hier een makkelijke oplossing voor! Op de website kun je gewoon het merk, model en bouwjaar van je auto invullen om precies de onderdelen te vinden die je zoekt. Er is ook een optie om de onderdelen die je nodig hebt te vinden op basis van je kentekennummer: nog makkelijker dus!

Lambdasonde vergelijken
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.