Roetfilter Verplicht Voor Dieselauto’s >>APK controleert vanaf januari 2023 op roetfilters voor dieselauto’s

Heb je een dieselauto? Lees dan dit blogartikel goed door! Want vanaf januari 2023 wordt de controle van een roetfilter verplicht meegenomen in de APK voor dieselauto’s. Dit lijkt onbelangrijk, maar naar schatting ontbreekt deze roetfilter bij circa 25% van alle occasion-dieselauto’s in Nederland en België!  

De nieuwe regels rondom roetfilters op dieselauto’s

Rijd je een dieselauto van na 2017? Dan ben je verplicht om een roetfilter te hebben. Dieselauto’s van voor dat jaar hoeven geen roetfilter te hebben, maar dit moet dan wel gemeld worden. Als je dit eerlijk meldt, dan betaal je meer belasting omdat je meer schadelijke stoffen uitstoot. Je ziet nog weleens dat mensen de roetfilter weghalen en de foutcode laten verwijderen door de tuner – hier kom je dus nu niet meer mee weg. 

Oorzaak chip tuning of hoge onderhoudskosten

Het hoge percentage dieselauto’s zonder roetfilter komt doordat best veel auto’s chip tuning zijn ondergaan (om meer pk’s te krijgen) of dat bestuurders opzien tegen de vaak hoge onderhoudskosten. Auto’s (zoals campers) die nooit zijn geleverd met een roetfilter, worden hier natuurlijk niet op gekeurd. 


Consequentie van het hebben van geen roetfilter

Is jouw dieselauto ouder dan 4 jaar? Dan komt de jaarlijkse APK eraan. Vanaf 2011 is een roetfilter al verplicht, maar er werd slechts ‘gekeken’ of een roetfilter aanwezig is. Nu wordt er hard gecontroleerd. Heeft jouw occasion-dieselauto geen roetfilter bij de APK? Dan wordt je auto afgekeurd en kun je een flinke boete krijgen! Dat wil je niet! 

Waarom een zo strenge roetfilter controle vanaf 2023?

Dieselauto’s zijn niet voor niets voorzien van zo’n roet- of partikelfilter. Dit is in 2011 verplicht gesteld om aan de Europese emissie-eisen te voldoen. Auto’s van vóór 2011 kunnen ook al een roetfilter hebben, maar voor deze modellen is het niet verplicht. Roetfilters zijn volgens TNO-onderzoek namelijk zeer effectief: een goed werkend filter vermindert de uitstoot van roet door dieselpersonenwagens met 95 tot 99 procent. 

Wat soms ook kan: kentekengegevens roetfilter auto verwijderen

Is het roetfilter van jouw dieselauto stuk? En wil je deze verwijderen? Bij sommige dieselauto’s kun je ook de roetfiltergegevens uit het kentekenregister verwijderen. Zo wordt jouw auto hierop niet afgekeurd bij de APK. Kijk of het mogelijk is om dit voor jouw dieselauto te doen via onderstaande link naar het RDW:  https://www.rdw.nl/particulier/voertuigen/auto/wijzigen-of-restaureren/gegevens-roetfilter-verwijderen  

Let op bij wie je de APK uitvoert en waar je je dieselauto koopt!

Niet alle garagebedrijven hebben de juiste apparatuur voor het controleren van de roetfilter. Voor zo’n controle is een zogenoemde ‘deeltjesteller’ nodig. Dit is een apparaat dat de kwaliteit van de uitlaatgassen kan meten. En deze apparatuur is behoorlijk prijzig. Heeft een garage deze apparatuur niet, dan kunnen ze niet met zekerheid zeggen of een roetfilter daadwerkelijk aanwezig is. 

Wat nu te doen?

Ben jij van plan om een dieselauto te kopen? Vraag dan expliciet naar de roetfilter en het onderhoud hiervan! Hiermee voorkom je hoge boetes en extra kosten. Heeft jouw auto geen roetfilter? Zorg dan dat deze wordt gemonteerd.  

Roetfilters tegen hoge kortingen

In de webshop van Uitlaatdiscounter hebben we vrijwel alle roetfilters voor occasion-dieselauto’s tegen zeer scherpe prijzen. Onze tarieven zijn het scherpste in de markt. Je kunt dan kiezen voor de originele roetfilters. Indien je nog meer wilt besparen, kies dan voor ons huismerk ‘Selected - by UDXperts’!  

Waarom een roetfilter van Uitlaatdiscounter?

We hebben niet alleen bijna het grootste aanbod aan auto-onderdelen en roetfilters, we hanteren daarnaast ook een zeer scherpe prijs voor roetfilters (check de tarieven van ons huismerk: ‘Selected - by UDXperts’). En we doen er alles aan om een uitstekende service te verlenen! Onze klanten geven ons niet voor niets een 8,9 (12.000 beoordelingen).
Tags in deze blog
APK
© 2022 Uitlaatdiscounter.nl | This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.
Een moment geduld aub..
Hallo, waarmee kunnen wij u helpen?
Type hieronder uw bericht voor direct contact.